УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ КЛАСТЕРНОЇ ПІДТРИМКИ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Храпкіна, В.В.; Метеленко, Н.Г.; Храпкін, О.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті. Дослідити теоретичні та прикладні аспекти інформаційно-комунікаційного забезпечення кластерної політики підтримки МСП. Методика дослідження. Використано методи теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу для обґрунтування ролі цифрової інфраструктури у забезпеченні кластерної взаємодії, а також порівняльний аналіз стану інформаційно-комунікаційного середовища кластерів. Результати. Встановлено залежність ефективності кластерної взаємодії від рівня розвитку цифрової інфраструктури. Виявлено фрагментарність інформаційного середовища кластерів в Україні, відсутність єдиного реєстру, стандартів і цифрових платформ. Окреслено проблеми міжінституційної координації, впровадження ІКТ та рівня цифрової грамотності учасників. Обґрунтовано необхідність формування відкритої цифрової екосистеми та розвитку державно-приватного партнерства. Практична значущість результатів дослідження. Для підвищення ефективності запропоновано створення інтерактивної цифрової платформи з відкритим доступом до нормативно-правової бази, реєстрів кластерів, освітніх онлайн-модулів, інструментів управління знаннями та аналітики.