ФОРМУВАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ПІДХОДУ ДО МАСШТАБУВАННЯ ІТ-КОМПАНІЙ НА ОСНОВІ КОНТИНГЕНТНОЇ МОДЕЛІ - Прохоренко, О.В.; Волков, О.О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета дослідження. Розробити комплексний поетапний підхід до масштабування ІТ-компанії на основі цифрової трансформації із застосуванням контингентної моделі. Методика дослідження. Використано системний, контингентний і проєктний підходи, розрахунок інтегрального індексу готовності до масштабування, типологізацію профілів готовності та аналіз практичного впровадження моделі на прикладі українських ІТ-компаній. Результати. Сформовано 12-етапну модель, що поєднує діагностику готовності, вибір стратегічної альтернативи, організаційних форм, цифрових інструментів і лідерсько-культурних механізмів. Практична значущість результатів дослідження. Запропонований підхід може бути використаний як інструмент керованого та адаптивного масштабування ІТ-компаній.