ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПРИВАТНОГО ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВІЙНИ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ПАРТНЕРСТВА, ЛІДЕРСТВА ТА СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Педченко, Н.С.; Стрілець, В.Ю.; Франко, Л.С.; Перегуда, Ю.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Метою дослідження є розкриття особливості реалізації стратегії розвитку приватного закладу освіти в умовах війни через призму партнерства, лідерства та соціальної відповідальності. Методика дослідження. У дослідженні застосовано емпіричні, а саме спостереження, збір фактів, та теоретичні, серед яких аналіз, синтез, індукції та дедукції, методи наукового пошуку. Результати. Доведено, що партнерство, лідерство та соціальна відповідальність закладів вищої освіти в умовах війни є взаємозв’язком теоретичного базису та практики його реалізації на перспективу й проявляється через систему заходів окреслених у стратегії розвитку. Запропоновано інтегровану концепцію дослідження взаємозв’язку теоретичного базису та практики реалізації партнерства, лідерства та соціальної відповідальності закладів вищої освіти в умовах війни під час реалізації стратегії розвитку університету. Інтегрована концепція включає в себе не лише виконання освітніх і наукових функцій, а й активну участь у вирішенні соціальних, етичних, економічних та екологічних проблем суспільства на основі соціальних стандартів. Практична значущість результатів дослідження. Реалізація інтегрованої концепції передбачає її імплементацію у стратегію розвитку університету та взаємодію з різними зацікавленими сторонами: студентами, науковцями, співробітниками, громадами та бізнесом. Така синергія націлена: на мінімізацію освітніх втрат, що забезпечується розвитком місцевих громад через реалізацію освітніх програм для учнівської молоді, вразливих груп населення та людей поважного віку; на сприяння інноваційності досліджень; на вирішення соціальних викликів шляхом створення платформи для діалогу між владою, бізнесом і громадянським суспільством та на збереження національної, соціальної та економічної автентичності країни.