ТЕОРІЇ ТА МОДЕЛІ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ У ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Палей, Д.А. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті є дослідження теоретичних підходів та моделей антикризового управління, особливо в контексті медичних закладів, з урахуванням актуальних викликів. Методика дослідження включає аналіз наукових публікацій, систематизацію теоретичних підходів та застосування кейсів медичних організацій. Результати дослідження показують, що антикризове управління повинно бути системним і гнучким процесом, що передбачає не тільки подолання кризи, а й прогнозування та запобігання кризовим ситуаціям. У статті виокремлено ключові принципи антикризового управління, такі як превентивність, системність, інноваційність і післякризовий розвиток, що дозволяють медичним закладам не тільки долати кризи, а й адаптуватися до нових умов. Практична значущість дослідження полягає в розробці адаптованих стратегій для медичних установ, що сприяють їхній стабільності та стійкості в умовах постійних змін і кризових явищ.