КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ УПРАВЛІННЯ КАР’ЄРНИМ ЗРОСТАННЯМ ФАХІВЦІВ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Литовченко, І.В.; Шевченко, С.О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті полягає в обґрунтуванні концептуальних положень управління кар’єрним зростанням фахівців інноваційних підприємств в умовах багатовекторних кар’єрних траєкторій. Методика дослідження. Методологічну основу дослідження становлять концептуальний аналіз і теоретичний синтез положень протеанської та «безмежної» кар’єри, соціально-когнітивної теорії кар’єри, системного, процесного, компетентнісного, акмеологічного, проактивного й інклюзивного підходів. Результати. Обґрунтовано людиноцентрично-інноваційну парадигму кар’єрного управління, систему принципів (стратегічна узгодженість, компетентнісна прозорість, справедливість, інклюзивність, безперервний розвиток, вимірюваність, цифрова інтеграція) і сім взаємопов’язаних концептуальних положень. Практична значущість результатів дослідження. Практична значущість запропонованої концепції полягає у її застосуванні для формування кар’єрних треків і компетентнісних профілів, процедур внутрішньої мобільності, програм наставництва й розвитку, систем регулярного кар’єрного діалогу.