АНАЛІЗ ТРАНСФОРМАЦІЇ ФАКТОРІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕЗИЛЬЄНТНОСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ ПІДПРИЄМСТВ - Король, Р.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті полягає в аналітичному обґрунтуванні трансформації факторів забезпечення резильєнтності соціально-економічних систем підприємств в умовах сучасних кризових викликів. Методика дослідження. Методика дослідження. Досягнення поставленої мети здійснено за допомогою методів логічного узагальнення та наукової абстракції, структурного і порівняльного аналізу, аналітичного оцінювання статистичних даних, а також системного підходу до дослідження взаємозв’язків між факторами резильєнтності. Результати. Встановлено, що у 2020–2024 рр. відбулася трансформація структури факторів резильєнтності підприємств із посиленням ролі цифрових і фінансових механізмів як компенсаторів інфраструктурних обмежень. Обґрунтовано, що найбільш динамічними є взаємозв’язки між інфраструктурними шоками та цифровими рішеннями, а також між фінансовими ресурсами та логістичними процесами. Практична значущість результатів дослідження. Використання запропонованих підходів дозволить підвищити рівень адаптивності, стійкості та ефективності функціонування підприємств в умовах невизначеності та сприятиме формуванню прикладного інструментарію управління резильєнтністю соціально-економічних систем.