ЦИФРОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ЧИННИК ЕФЕКТИВНОСТІ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - Каламан, О.Б.; Харенко, Д.О.; Запорожець, О.Ф. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні цифрового менеджменту як чинника ефективності маркетингових комунікацій підприємств готельно-ресторанного бізнесу в умовах цифровізації. Методика дослідження ґрунтується на використанні методів аналізу, синтезу, теоретичного узагальнення, системного, структурно-функціонального та порівняльного підходів. Результати дослідження дали змогу уточнити сутність цифрового менеджменту, визначити його роль у системі маркетингових комунікацій, окреслити основні напрями впливу на їх ефективність. Практична значущість результатів дослідження полягає у можливості використання сформульованих положень для вдосконалення комунікаційної політики, зміцнення конкурентних позицій і підвищення результативності діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу.