СПЕЦИФІКА ОБЛІКУ В СИСТЕМІ КОНТРОЛІНГУ - Гудима, О.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні специфіки функціонування системи обліку як фундаментальної інформаційної бази контролінгу та визначенні ролі сучасних ERP-рішень у трансформації облікових масивів в інтелектуальний капітал підприємства. Методика дослідження базується на використанні методів системного аналізу, порівняння та логічного узагальнення для оцінки функціональних можливостей програмних продуктів у контексті автоматизації управлінських функцій. Результати дослідження розкривають сутність облікової політики в контролінгу через призму принципів МСФЗ (нарахування, безперервність) та концепції Quality 4.0. Доведено, що інтеграція інструментів штучного інтелекту та Big Data дозволяє перейти від ретроспективного фіксування фактів до предиктивного моделювання бізнес-процесів. Практична значущість результатів полягає у розробці рекомендацій щодо вибору архітектури інформаційного забезпечення та класифікації управлінської звітності за рівнями менеджменту, що сприяє мінімізації ризиків та підвищенню ринкової стійкості суб’єктів господарювання.