МЕТОДОЛОГІЯ АДАПТАЦІЇ СТАНДАРТІВ НЕФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ДО ТРАНСПОРТНОЇ ГАЛУЗІ - Назаренко, Я.Я. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Метою статті є розробка та наукове обґрунтування методології адаптації міжнародних стандартів нефінансової звітності до конкретних умов транспортної галузі, з урахуванням її інфраструктурної специфіки, природно‑монопольних елементів, ролі держави та залежності від мережі логістичних ланцюгів. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: методів узагальнення, методу порівняння, методу структурно-функціонального аналізу, системного підходу. Результати. У статті визначено концептуальну основу методології адаптації стандартів нефінансової звітності до транспортної галузі. Запропоновано методологічний підхід до адаптації стандартів, дозволяє врахувати галузеву специфіку транспортної діяльності та забезпечити релевантність показників нефінансового розкриття. Практична значущість результатів дослідження. Практична реалізація запропонованих методологічних підходів дозволить транспортному підприємству сформувати ефективну систему управління нефінансовими аспектами, що сприятиме зміцненню його конкурентоспроможності та сталому розвитку.