ОПОДАТКУВАННЯ КРИПТОАКТИВІВ В УКРАЇНІ: ОБЛІКОВІ МОДЕЛІ ТА ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРАКТИКИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ - Онищенко, О.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті полягає в теоретико прикладному обґрунтуванні підходів до оподаткування та бухгалтерського обліку операцій з криптоактивами в умовах трансформації податкової системи України та євроінтеграції. Методика дослідження. Методи дослідження охоплють логічне узагальнення, структурно порівняльний аналіз, систематизацію нормативних актів для інтерпретації практики оподаткування криптоактивів в Україні та ЄС. Результати. Визначено економіко правову природу криптоактивів, узагальнено підходи до їх класифікації, проаналізовано оподаткування доходів фізичних і юридичних осіб, окреслено можливості застосування ПДВ з урахуванням європейського досвіду. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження підвищать прозорість режиму оподаткування, зниження податкових і комплаєнс ризиків та гармонізацію з європейськими стандартами.