АНАЛІЗ ВИКОНАННЯ ДОХОДНОЇ ЧАСТИНИ ЗВЕДЕНОГО БЮДЖЕТУ: МИТНО-ПОДАТКОВИЙ АСПЕКТ - Найденко, О.Є.; Гунько, К.І. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Метою дослідження виступає аналіз виконання доходної частини Зведеного бюджету України за податковими та митними платежами. Методика дослідження. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема системний, аналітичний та графічний, порівняльний й логічного обґрунтування. Результати. За результатами дослідження виявлено, що дефіцит Зведеного бюджету України за останні роки суттєво збільшився. Доведено, що в період воєнного стану в Україні збільшувалося реальне податкове навантаження. Проаналізовано надходження податкових платежів. Обґрунтовано основні зміни до податкового законодавства України. Практична значущість результатів дослідження. Результати аналізу та обґрунтовані пропозиції мають сприяти збільшенню податкових надходжень та зменшенню дефіциту Зведеного бюджету України.