ОСОБЛИВОСТІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ У ПТАХІВНИЦТВІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА - Бездушна, Ю.С.; Панченко, О.Д.; Канцурак, О.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Метою є окреслення ключових аспектів організації бухгалтерського обліку у птахівництві, визначення його галузевих особливостей та ролі цифровізації у підвищенні якості обліково-аналітичної інформації. Методика дослідження. Ґрунтується на системному підході, аналізі нормативних актів, узагальненні наукових праць вітчизняних учених та практичному дослідженні специфіки обліку біологічних активів, витрат і продукції у птахівництві.. Результати. Установлено, що специфіка галузі зумовлює необхідність деталізованого обліку біологічних перетворень, розподілу витрат між видами продукції та точного калькулювання собівартості, а також доведено важливість цифровізації облікових процесів для підвищення оперативності й достовірності інформації. Практична значущість результатів. Полягає у можливості їх використання для підвищення ефективності управлінських рішень та впровадження сучасних цифрових технологій у обліково-аналітичну систему підприємств, що займаються птахівництвом.