АНАЛІЗ ІНДИКАТОРІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ - Ткаченко, В.С. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета дослідження полягає у проведенні комплексного аналізу ключових індикаторів продовольчої безпеки України в умовах воєнного стану та оцінці стійкості вітчизняної агропродовольчої системи. Методика дослідження базується на використанні статистичних методів аналізу даних АПК, розрахунку індикаторів енергетичної цінності раціону та економічної доступності продуктів харчування за нормативними формулами. Результати дослідження виявили, що попри значне скорочення поголів’я великої рогатої худоби (-24,1%) та складну логістику, Україна зберігає високий рівень самозабезпечення зерном (340%) та утримує показник економічної доступності їжі на рівні 55,8%. Практична значущість результатів полягає в обґрунтуванні пріоритетів Стратегії продовольчої безпеки України до 2027 року як інструменту стабілізації внутрішнього ринку та відновлення експортного потенціалу.