МЕХАНІЗМИ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ У ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНИЙ БІЗНЕС В УМОВАХ МОБІЛІЗАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ - Соколова, О.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті полягає у виробленні рекомендацій щодо удосконалення напрямів розвитку механізмів інвестування у високотехнологічний сектор України в умовах мобілізаційної економіки. Методика дослідження. В ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи: аналізу та синтезу, групування та класифікації, статистичного аналізу, порівняльного підходу, логічного узагальнення. Результати. Проведено аналіз внеску високотехнологічного бізнесу у ВВП України за 2022-2025 рр. та виявлено тенденцію до зростання, яка досягла найбільшої інтенсивності у 2025 році. Встановлено, що механізми залучення інвестицій у високотехнологічний бізнес у різних країнах формуються з урахуванням рівня інституційного розвитку та стратегічних пріоритетів держави. Дослідження засвідчило, що в Україні в умовах мобілізаційної економіки сформувалася специфічна система залучення інвестицій: розвиток військових технологій, венчурне інвестування, реінвестування прибутку, грантове фінансування, тобто поєднання обмежених зовнішніх ресурсів із активізацією внутрішніх джерел. Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовано, що розвиток механізмів залучення інвестицій у високотехнологічний бізнес України має здійснюватися в контексті формування інноваційної моделі національної економіки, державного стимулювання технологічних інновацій, інтеграції наявних механізмів із кращими міжнародними практиками та забезпечення сприятливого інвестиційного клімату.