ІНДЕКС РЕГУЛЯТОРНО-ЦИФРОВОГО ТЕРТЯ У ТРАНСФЕРТНОМУ ЦІНОУТВОРЕННІ: ЮРИСДИКЦІЙНО-ОРІЄНТОВАНА МОДЕЛЬ ДЛЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ КОНСАЛТИНГУ - Притула, І.О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті – розробка й апробація індексу регуляторно-цифрового тертя у трансфертному ціноутворенні для диференціації цифрового консалтингу без зростання бюджету. Методика дослідження. База – дані OECD (Mutual Agreement Procedure) та EGDI ООН за 2024 р. для 10 європейських країн. Індекс агрегує тривалість і дефіцит закриття MAP-кейсів, приріст відкритих справ та розрив цифрового держуправління. Результати. Найвище тертя виявлено в Угорщині, Польщі, Чехії, найнижче – у Німеччині й Нідерландах. Практична значущість результатів. Для адаптації портфеля з 10 юрисдикцій достатньо перерозподілити 6,75% часу консультантів. Це гарантує бюджетно-нейтральну оптимізацію консалтингового процесу.