КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ЕТИКИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В ЕКОНОМІЦІ - Карбовська, Л.О.; Каліна, І.І.; Козлова, А.І. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні концептуальних основ етики наукових досліджень в економічній науці. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети було використано комплексний науковий підхід, що базується на поєднанні загальнонаукових та спеціальних методів пізнання: системного аналізу; порівняльного аналізу; критичний аналіз літературних джерел. Результати. Розкрито ключові концептуальні аспекти етики в економічних дослідженнях: принципи етичних досліджень, нормативні економічні основи, концептуальна етика та концептуальна інженерія, економічна етика та інституціоналізм. Представлено еволюцію концепцій дослідницької етики в економіці: етичні принципи в дослідженнях за участю людей; принцип «3R»; соціальна відповідальність; основні етичні рамки досліджень в економіці (утилітаризм, деонтологія, етика чеснот). Практична значущість результатів дослідження. полягає у можливості їх використання для підвищення якості та надійності економічних досліджень в Україні.