ЦІЛІСНА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-МОРАЛЬНА І ТРАНСЦЕНДЕНТНА ПАРАДИГМА РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗМУ - Дмитренко, Г.А.; Братусь, Г.А.; Мазур, Ю.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті. Виявити механізми взаємодії інтелекту, моральності та трансцендентності як основи розвитку соціально-економічних систем у контексті глобалізації та повоєнної відбудови України. Методика дослідження. Використано міждисциплінарний аналіз наукових підходів, узагальнення теорій інтелекту, інституційного розвитку та морально-етичних концепцій. Результати. Доведено, що ефективний розвиток суспільства можливий лише за умови поєднання високого інтелекту з моральними цінностями та сформованою потребою у трансцендентності; визначено ризики домінування аморального інтелекту. Практична значущість результатів дослідження. Результати можуть бути використані для формування управлінської еліти, освітніх стратегій і політик розвитку, спрямованих на стале відновлення України.