ВІДГУКИ КЛІЄНТІВ ЗДОРОВИХ ПРОДУКТІВ: СТРАТЕГІЯ МАРКЕТИНГОВИХ ДІЙ В ОФЛАЙН ТА ОНЛАЙН СЕРЕДОВИЩІ - Летуновська, Н. Є. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2021)
Стаття присвячена актуальному питанню збору та правильної обробки відгуків від клієнтів, що купують чи користуються здоровими продуктами відповідних галузей діяльності. Наводиться теоретичне обґрунтування питання віднесення товарів та послуг до сегменту здорових. Проаналізовані маркетингові комунікації в різних середовищах від виробників продуктів здорового сегменту. Особлива увага приділена відгукам як специфічній формі соціальних доказів про корисність продукту. Обґрунтована важливість роботи з відгуками на ринку здорових продуктів та відмінності споживачів такої продукції від інших представників споживчого ринку. Наведені результати опитування респондентів щодо їх довіри до відгуків. Перелічені переваги та недоліки використання відгуків при вибудові стратегії взаємодії з клієнтами. Перелічені джерела можливого збору фідбеку в офлайн та онлайн середовищах. Закцентовано увагу на тому, що є неочевидні джерела формування думки про ставлення до компанії та її продуктів споживачів, наприклад, метрики сайту, аналіз поведінки споживачів у мережі. Наведено фрагмент аналізу корпоративних сайтів виробників здорової продукції України щодо залученості клієнтв до написання фідбеку. Зроблено огляд сервісів по роботі з відгуками від клієнтів на українському ринку. Наведені реальні приклади використання відгуків при впровадженні маркетингових стратегій просування продукту на ринку від відомих компаній. Практична значимість одержаних результатів дослідження полягає в можливості використання рекомендацій автора суб’єктами ринку В2С при вибудові стратегії взаємодії з постійними клієнтами та потенційними споживачами продукції. Урахування переваг та недоліків відгуків як різновиду соціальних доказів є необхідним для роботи маркетолога при планування рекламних кампаній, націлених на кінцевих споживачів.