ФОРМУВАННЯ ДІЛОВОЇ АКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОГО СЕРЕДОВИЩА: ІНСТРУМЕНТИ ЗЕЛЕНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ (НА ПРИКЛАДІ СВІТОВИХ ВИРОБНИКІВ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ) - Ясківець, О.М.; Тарасенко, Є.Є. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Метою дослідження є розкриття особливостей формування ділової активності підприємства в умовах ризик-орієнтованого середовища на основі інструментів зеленої трансформації (на прикладі світових виробників електромобілів). Методика дослідження. У досліджені використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, а саме метод наукової абстракції аналізу і синтезу, індукції й дедукції та системний підхід – для розгляду підприємства як відкритої соціально-економічної системи, що функціонує під впливом екологічних, фінансових та регуляторних ризиків. Результати. В статті актуалізовано існування глобальних кліматичних викликів, посилення екологічних стандартів та трансформацію моделей міжнародної торгівлі, що зумовлюють зростання ролі електроавтомобільної галузі як одного з ключових драйверів формування глобальної зеленої економіки. Підкреслено, що електромобілі розглядаються як інноваційний продукт автомобільної промисловості та як стратегічний інструмент. Виділені стратегічні кластери автовиробників, що відображають різні підходи до електрифікації та адаптації до вимог глобальної зеленої економіки. Практична значущість результатів дослідження. Запропоновано розглядати електромобільну галузь не лише технологічним сегментом автомобільної промисловості, а системоутворюючим елементом глобальної зеленої економіки, яка повинна бути готовою до посилення екологічних стандартів, використання різних моделей інтеграції у глобальну зелену економіку – від радикальної повної електрифікації до консервативної гібридної стратегії та використання різних стратегічних конфігурацій.