ФОРМУВАННЯ НОВИХ ПОКАЗНИКІВ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПРО РОЗРАХУНКОВІ ОПЕРАЦІЇ – ЗАПОРУКА ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - Гевчук, А. В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2021)
Мета статті полягає в обґрунтуванні теоретико-прикладного аспекту інформаційного забезпечення шляхом формування нових показників фінансової звітності про розрахункові операції як запоруку ефективності управлінських рішень. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження, як методи логічного узагальнення та наукової абстракції, аналізу, аналітичний метод. Результати. Зазначено, що недоліком обліку практики є низька інформативність форм фінансової звітності задля управління бізнесом та потребує її доповнення щодо проведення розрахункових операцій. Пропонується удосконалити зміст і складові частини фінансової звітності бізнес-одиниць (ф. № 1 «Баланс» (Звіт про фінансовий стан) та ф. № 5 «Примітки до річної фінансової звітності») через формування нових показників з використанням аграрної розписки як нового інструмента розрахунку та альтернативного механізму кредитування підприємств агробізнесу. Практична значущість результатів дослідження. Використання на практиці запропонованих теоретико-прикладних підходів дасть змогу сформувати об’єктивну інформацію, адаптовану до таксономії фінансової звітності (за міжнародними стандартами фінансової звітності в Україні) для менеджменту, нинішніх та потенційних інвесторів, позикодавців та інших кредиторів у прийнятті ефективних управлінських рішень.