ЛІДЕРСТВО В УПРАВЛІННІ ПЕРСОНАЛОМ ТОРГІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Крилов, А.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета – дослідити лідерство в управлінні персоналом торгівельних підприємств та визначити ключові підходи, моделі і стилі управління, що підвищують ефективність кадрового менеджменту. Методика: огляд вітчизняних наукових джерел, аналіз теоретичних підходів до лідерства, систематизація стилів і моделей управління, узагальнення практичних аспектів їх застосування на торгівельних підприємствах. Результати: уточнено роль лідерства як інтегрованої управлінської категорії, виділено трансформаційне, транзакційне, ситуаційне та антикризове лідерство як ключові стилі; показано їх вплив на мотивацію, продуктивність, корпоративну культуру та якість обслуговування. Висновки: застосування комбінованих лідерських підходів підвищує ефективність управління персоналом, сприяє розвитку професійних компетенцій працівників, зменшує плинність кадрів та зміцнює конкурентоспроможність торгівельного підприємства.