ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА КОНКУРЕНТНОЇ ПОЗИЦІЇ ВІТЧИЗНЯНИХ ТА ІНОЗЕМНИХ БАНКІВ НА РИНКУ УКРАЇНИ: АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ - Прасолова, С. П. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2021)
Мета статті полягає у визначенні сутності та методичних підходів до порівняльної оцінки конкурентної позиції стратегічних груп банків з різною структурою власності на українському ринку за параметрами мікро- та макроекономічної ефективності їх діяльності для визначення їхніх стратегічних конкурентних переваг та базових тенденцій розвитку конкурентного середовища в банківському секторі України. Методика дослідження. У статті використані такі загальнонаукові та спеціальні методи дослі- дження: групування, порівняння, емпіричні методи стратегічних досліджень (аналіз стратегічних груп), графічний, систематизації та узагальнення. Результати. Проведено порівняльне дослідження основних кількісних і якісних методів оцінки конкурентної позиції банків, за результатами якої як найбільш опти- мальну визначено методику аналізу стратегічних груп банків, сформованих за структурою їх власності, що дозволило визначити базові тенденції розвитку зазначених груп банків, їх стратегічні переваги та оптимальну стратегічну групу. Практична значущість результатів дослідження. У статті розглянуто методичні підходи до порівняльної оцінки конкурентної позиції стратегічних груп банків з різною струк- турою власності за параметрами мікро- та макроекономічної ефективності їх діяльності, визначено їх стратегічні конкурентні переваги та базові тенденції розвитку конкурентного середовища в банківському секторі країни, сформовано пропозиції щодо підвищення стратегічної ефективності та конкурентоспро- можності банківської системи України.