ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ ТА ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Гнедіна, К.В.; Хоменко, К.Ю. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає у комплексному вивченні теоретико-методичних основ організації обліку та внутрішнього аудиту операційних витрат будівельних підприємств і визначенні перспективних напрямів їх удосконалення в сучасних умовах господарювання. Методика дослідження. Досягнення поставленої мети здійснено за допомогою застосування таких методів, як: спостереження, абстрагування, аналіз та порівняння, узагальнення та систематизація, індукція та дедукція. Результати. Розкрито сутність операційних витрат, висвітлено особливості їх обліку та внутрішнього аудиту на будівельних підприємствах, виявлено недоліки сучасної практики. Запропоновано напрями удосконалення організації обліку та внутрішнього аудиту операційних витрат на будівельних підприємствах. Практична значущість результатів дослідження. Застосування запропонованих підходів щодо обліку і аудиту операційних витрат сприятиме підвищенню ефективності управління результатами діяльності будівельних підприємств та посиленню контролю за використанням їх ресурсів.