СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ФРАНЧАЙЗИНГУ ЯК ФОРМИ ВЕТЕРАНСЬКОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Заваженко, А. О.; Куліш, В. А. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Метою статті є дослідження сучасного стану та перспектив розвитку франчайзингу як форми ветеранського підприємництва в Україні та розробка на цій основі практичних рекомендацій. Методика дослідження ґрунтується на системному підході та поєднує загальнонаукові методи теоретичного аналізу, синтезу, узагальнення та порівняння. Результати. Встановлено, що франчайзингова модель, завдяки своїй системності та підтримці, є ефективним інструментом соціально-економічної реінтеграції ветеранів, ідентифіковано ключові бар’єри для її поширення, а саме: фінансові, інформаційні та законодавчі. Водночас виявлено потенціал існуючих державних грантових програм для фінансування купівлі франшизи. Практична значущість результатів дослідження полягає у розробці комплексу рекомендацій щодо стимулювання ветеранського франчайзингу як інструменту відбудови місцевих економік.