СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ПУБЛІЧНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Головня, Ю.І. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає у виявленні сучасних тенденцій розвитку публічно-приватного партнерства (ППП) у сфері охорони здоров’я в контексті глобальних трансформаційних процесів і визначенні можливостей імплементації успішних міжнародних практик у систему медичного менеджменту України. Методика дослідження базується на використанні системного та інституційного підходів, методів компаративного аналізу, контент-аналізу міжнародних звітів OECD, WHO, Світового банку, а також структурно-логічного методу для визначення моделей ефективної взаємодії держави і бізнесу. Результати дослідження дозволили визначити провідні світові моделі ППП у сфері охорони здоров’я – концесійні, контрактні, орендні та спільні інвестиційні моделі – і встановити тенденцію до їх децентралізації та цифровізації. Практична значущість результатів полягає у можливості застосування міжнародного досвіду під час розроблення національної стратегії розвитку ППП у медичній сфері України з урахуванням європейських стандартів прозорості, якості та стійкості партнерств.