ВИРІШЕННЯ ОСНОВНОГО ФІНАНСОВОГО ПРОТИРІЧЧЯ ЗА СУЧАСНОГО СТАНУ РЕСУРСНОЇ БАЗИ БАНКІВ УКРАЇНИ - Гудзь, Т.П.; Гасій, О.В.; Кильник, В.В.; Герчіков, М.О.; Жадонія, Давід (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Метою дослідження є знаходження варіанту вирішення основного фінансового протиріччя через моделювання впливу факторів на прибутковість банків. Методика дослідження. Для досягнення мети послідовно вирішуються завдання, пов’язані з теоретичною постановкою логічних узагальнень щодо варіантів вирішення фінансового протиріччя, а також аналізом ресурсів і стану ліквідності, ризиковості та стабільності банківської системи України. Використані методи дослідження охоплюють загальнонаукові та спеціальні підходи, основними з яких є: діалектика, аналіз та синтез, індукція та дедукція, логіка, узагальнення, аналіз коефіцієнтів, кореляційно-регресійний аналіз. Результати. Теоретичний аналіз викладених положень у статті дозволив сформулювати принципи вирішення фінансового протиріччя, які полягають у тому, що по-перше, ліквідність активів банків має бути забезпечена на достатньому нормативному рівні; по-друге, прибутковість має відповідати запланованим показникам, які досягаються за мінімального ризику; по-третє, використання залучених коштів має забезпечувати зростання рентабельності капіталу банків. Практична значущість результатів дослідження. Запропонована кореляційно-регресійна модель дозволяє прогнозувати прибуток банків на основі підстановки ймовірних значень рівня достатності регулятивного капіталу, нормативу достатності капіталу першого рівня, нормативу достатності основного капіталу, нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента, валютного ризику, коефіцієнта покриття ліквідністю за всіма валютами, коефіцієнта покриття ліквідності в іноземній валюті, коефіцієнта чистого стабільного фінансування. Розроблена модель є придатною для її використання з метою прогнозування приросту абсолютної ефективності банків України через урівноваження ліквідності, ризику та прибутковості в процесі знаходження рішення фінансового протиріччя.