ФІСКАЛЬНА ДИПЛОМАТІЯ У СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ КРИЗИ - Михайлова, Є.В.; Венцурик, А.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Метою статті є поглиблений аналіз економічної підтримки, наданої країнами Балтії Україні в умовах повномасштабної війни, з акцентом на характер фіскальних зобов’язань, механізми реалізації двосторонньої співпраці та формати інституційної взаємодії, що були сформовані в умовах багатовимірної безпекової кризи. У межах дослідження застосовано метод порівняльного кейс-аналізу, що дозволив проаналізувати конкретні підходи трьох країн Литви, Латвії та Естонії до організації фінансової допомоги. Для забезпечення достовірності результатів використано офіційні статистичні матеріали міжнародних організацій, зокрема Міжнародного валютного фонду, Організації економічного співробітництва та розвитку, інституцій Європейського Союзу, а також національні нормативно-правові акти, урядові постанови та чинні міждержавні угоди. У результаті встановлено, що зазначені країни, попри обмеженість економічних ресурсів, забезпечили один із найвищих у світі рівнів фінансової підтримки України у відсотковому співвідношенні до ВВП, що свідчить про наявність чітко структурованих стратегій фіскальної дипломатії. Частина виділених коштів була інституціоналізована через багаторічні рамкові угоди про стратегічну співпрацю, які охоплюють не лише військову допомогу, але й фінансування гуманітарних програм, модернізацію критичної інфраструктури, підтримку енергетичного сектору, цифрової трансформації та інших соціально-економічних напрямів відновлення. Результати дослідження демонструють, що допомога з боку малих держав, орієнтована на стратегічну економічну солідарність, може мати системний вплив на стійкість економіки країни-реципієнта. Практична значущість дослідження полягає у формуванні підходів до розробки ефективної політики зовнішньої економічної підтримки з боку малих держав, що діють в умовах регіональних загроз і глобальної нестабільності. Висновки можуть бути використані при плануванні міжурядових програм допомоги, формуванні бюджетних стратегій у період воєнної кризи, а також у дослідженнях стійкості фінансових систем держав-реципієнтів.