МАЛЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО У СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ ТА ЙОГО СУТНІСТЬ - Ватченко, Б.С. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Стаття спрямована на уточнення сутності малого підприємництва та виявлення його місця у соціально-економічній системі. Зроблено аналіз праць науковців на тему малого підприємництва. Проаналізовано та систематизовано теоретичні підходи до розуміння категорії малого підприємництва. Досліджено критерії віднесення суб’єкта господарювання до малого підприємництва в Україні та зарубіжних країнах. Обґрунтовано, що поряд з економічною складовою має значення і соціальна складова. Розглянуто мале підприємництво у соціально-економічній системі. Проаналізовано, систематизовано та доповнено функції малого підприємництва. Показані нові тенденції малого підприємництва, а саме: організація роботи «з дому», самостійне вирішування питань щодо організації бізнесу, відчувати задоволення від роботи, самореалізація підприємця як особистості, зростання бізнес-освіти, формування нових інститутів при намаганні адаптувати під себе ринкові умови.