ЗМІСТОВНЕ НАПОВНЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСНОГО ПІДХОДУ В НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ В МЕНЕДЖМЕНТІ БІЗНЕС-СТРУКТУР - Башук, І. В.; Швиданенко, Г. О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2021)
Мета статті полягає у визначенні ключових особливостей базової категорії процесного під- ходу до управління підприємством, якою є бізнес-процес, а також розробленні його видової структури. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано такі методи, як історичний, ме- тод логічного узагальнення, метод наукової абстракції, метод аналізу та синтезу. Результати. У статті розглянуто основні підходи до управління підприємством, такі як системний, ситуаційний, функціональний та процесний. Визначено стратегічну перевагу використання процесного підходу до управління як най- більш адаптивного інструмента впливу та реагування на ринкові драйвери в сучасному бізнес-середовищі. Проаналізовано основні тлумачення поняття «бізнес-процес», виділено основні підходи, що використову- ються під час трактування цього поняття, та надано авторське тлумачення сутності бізнес-процесу. Узагальнено основні характеристики бізнес-процесів, розглянуто спільні елементи для кожного бізнес- процесу, досліджено їх основні види та місце в системі стратегічного управління підприємством. Запро- понована власну видову структуру бізнес-процесів підприємства. Практична значущість результатів дослідження. Проведений аналіз, авторське визначення та класифікація бізнес-процесів створюють мож- ливості для глибшого аналізу бізнес-процесів підприємства, оцінювання яких дасть змогу сформувати ді- євий механізм ефективного управління бізнес-структурою.