ЕВОЛЮЦІЯ ТЕОРІЇ ОСНОВНОГО КАПІТАЛУ ЯК ПРЕДМЕТ ДОСЛІДЖЕННЯ - Спаський, І. Д. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2021)
Мета статті полягає у розкритті еволюції теорії основного капіталу в процесі розвитку економічної думки як предмета дослідження. Методика дослідження. Використовуються методи рефлексії економічної думки та історико-економічні методи дослідження. Результати. Сучасна системна криза, безсумнівно, торкнулась як теоретичного знання, так і безпосередньо економічного життя. Цим викликана актуальність ревізії історичної спадщини економічної думки загалом та її напрямів зокрема, а також здійснення розумової рефлексії щодо пізнавальних можливостей і обмежень. Аналіз економічної думки в історичній ретроспективі висвітлив декілька теоретико-методологічних проблем. Це так звана ізольованість теоретичних викладень від таких важливих аспектів економічної науки, як економічна антропологія та аналіз соціальних, екологічних і навіть психофізіологічних аспектів дійсності у контексті еволюції теорії основного капіталу. Практична значущість результатів дослідження полягає у підвищенні евристичного потенціалу теорії основного капіталу у прийнятті господарських рішень та здійсненні економічної політики.