МІСЦЕ ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНОГО РЕСУРСУ В СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТА ПІДПРИЄМНИЦТВА - Чернецька, О.В.; Губарик, О.М.; Федоришин, Б.В.; Сіренко, Є.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Мета статті полягає у визначенні місця обліково – інформаційного ресурсу в системі економічної безпеки та розробці рекомендацій з оптимізації інформаційного забезпечення для потреб менеджменту суб’єкта підприємництва. Методика дослідження. Досягнення анонсованої мети здійснено на основі системного підходу за допомогою методів аналізу, синтезу, формалізації, опису, логічного узагальнення. Результати. Наголошено на ролі обліково-інформаційного забезпечення в формуванні економічної безпеки суб’єкта підприємництва. Акцентовано увагу на забезпеченні менеджерів підприємства достовірною, повною та своєчасною інформацією в процесі прийняття обгрунтованих управлінських рішень для потреб моніторингу ризиків та загроз фінансовій стійкості суб’єкта підприємництва, а також розробки заходів для мінімізації їх негативного впливу на економічну безпеку бізнесу. Визначено чинники економічної безпеки, що стало основою пропонованого алгоритму дій оптимізація інформаційного забезпечення для потреб менеджерів суб’єкта підприємництва. Практична значущість результатів дослідження. Пропоновані заходи захисту інформаційного простору, застосування спеціалізованого діджитал-інструментарію, високий рівень компетентності фахівців менеджменту, налагодження синергії інформаційних ресурсів на всіх рівнях управління дозволить мінімізувати ризики та загрози бізнес-середовища, а також забезпечить фінансову стабільність суб’єкта підприємництва.