МІЖГАЛУЗЕВИЙ АНАЛІЗ СХИЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ДО ПРОТИПРАВНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Боженко, В.В.; Роєнко, О.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Мета статті полягає в кластеризації галузей економічної діяльності за рівнем їх схильності до тінізації та корупції у розрізі країн Європейського Союзу. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: логічного узагальнення, аналізу та синтезу, методу k-середніх, а також ієрархічної кластеризації шляхом побудови деревоподібної структури кластерів. Результати. Розроблено науково-методичний підхід до кластеризації видів економічної діяльності за потенційною їх можливістю до тінізації та корумпізації на основі 9 попередньо відібраних індикаторів. Об’єктом дослідження обрано 27 країн Європейського Союзу. За результатами емпіричних розрахунків обґрунтовано доцільність виокремлення 2-х кластерів видів економічної діяльності залежно від їх потенціалу до протиправної діяльності. Практична значущість результатів дослідження. Розробка методичного підходу до кластеризації видів економічної діяльності за рівнем їх схильності до протиправної економічної діяльності в країнах ЄС є критично важливою для покращення управління ризиками, адаптації регуляторних політик, підвищення довіри та сприяння співпраці в боротьбі з незаконною економічною діяльністю.