МАТЕМАТИЧНІ МЕТОДИ ТА МЕТОДИ СТАТИСТИЧНОЇ ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ У МЕТОДОЛОГІЇ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Педченко, Н.С.; Бірта, Г.О.; Карпенко, Н.В.; Стрілець, В.Ю.; Іваннікова, М.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Метою статті є дослідження математичних методів та методів статистичної обробки інформації у методології наукових досліджень. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення, діалектичного підходу. Результати. Доведено потребу у використанні кількісних методів пізнання та якісного аналізу інформації в наукових дослідженнях для прийняття ефективних рішень на будь-якому рівні господарювання та окреслено фактори стимулювання такої потреби. Наведено складові наукового дослідження, що опираються на значний масив інформації та потребують детального опрацювання і обробки за допомогою математичних та статистичних методів та моделей. Розкрито умови розуміння і правильного використання різних методичних прийомів. Розглянуто класифікаційні ознаки методичних підходів до обробки інформації у методології наукових досліджень. Передбачено етапи наукового дослідження: попередній аналіз (постановка мети аналізу, виділення сукупності, вибір методів); якісний аналіз (формування вибірки, первинну обробка інформації, перевірка однорідності вибіркової сукупності, виключення аномальних відповідей, уточнення необхідного обсягу ознак); побудова моделі з урахування вимог до її адекватності та значущості; економічна інтерпретація і практичне використання результатів з їх архівацією та збереженням. Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані математичні методи, моделі та методи статистичної обробки інформації спрямовані на гармонізацію методології наукових досліджень, сприятимуть кількісному вираженню стану об’єкту та предмету дослідження, забезпеченню зведення багатомірного статистичного матеріалу в єдину інтегральну характеристику, виявленню трендів розвитку, врахуванню впливу всіх індивідуальних показників та їх вектору спрямування та розвитку на основі комплексності, перспективності та узгодженості наукового пошуку.