ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМИ ПРОЄКТАМИ СУБ’ЄКТІВ ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ - Тараненко, О.О.; Карпенко, Ю.В.; Андрієнко, С.М.; Мороз, А.А.; Горонович, С.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Мета статті полягає у дослідженні особливостей інноваційної діяльності у сфері туризму та організаційних аспектів управління інноваційними проєктами суб’єктів туристичної сфери. Методика дослідження. Для вирішення поставлених у статті завдань використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: аналіз та синтез, систематизація та узагальнення. Результати. На основі дослідження податкових надходжень та зміни мережі суб’єктів туристичної діяльності проаналізовано тенденції розвитку сфери туризму України за останні роки. Відзначено зменшення інноваційної активності у сфері туризму та необхідність її підвищення за рахунок інвестиційної привабливості. Акцентовано увагу на особливостях реалізації інноваційної діяльності у сфері туризму та необхідності дотримання відповідних принципів. Вказано на доцільність використання проєктного підходу в управлінні інноваційною діяльністю у сфері туризму. Розглянуто особливості сучасних методів управління інноваційними проєктами суб’єктів туристичної сфери та обґрунтовано критерії їх вибору. Охарактеризовано етапи процесу управління інноваційними проєктами у туризмі. Практична значущість результатів дослідження. У статті обґрунтовано доцільність використання проєктного підходу для впровадження інновацій суб’єктами туристичної сфери. Для вибору оптимального методу управління конкретним інноваційним проєктом запропоновано низку критеріїв вибору та охарактеризовано особливості, переваги і недоліки сучасних методів управління проєктами. Охарактеризовано етапи управління інноваційними проєктами суб’єктів туристичної сфери для забезпечення ефективного досягнення цілей проєкту.