ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ ПУБЛІЧНИМИ ФІНАНСАМИ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Глущенко, Ю.А.; Яріш, О.В.; Кононенко, Ж.А.; Лизун, Р.Б. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Метою статті є дослідження теоретичних основ та практичних результатів організації управління публічними фінансами в умовах воєнного стану в Україні, виявлення проблемних аспектів та надання пропозицій мінімізації існуючих бюджетних ризиків та ліквідації негативних факторів впливу в контексті зміцнення фінансової безпеки держави. Методика дослідження. Досягнення, поставленої у статті мети, здійснено за допомогою таких методів дослідження: логічного узагальнення та наукової абстракції, структурного аналізу, аналітичного, графічного. Результати. У статті досліджено теоретичні основи організації публічних фінансів, сутності дефініції «публічні фінанси», сформовано власне визначення даної категорії. З’ясовано, що під впливом ряду негативних факторів, російського військового вторгнення існують загрози виникнення економічної безпеки держави. Запропоновано посилити контроль за використанням коштів, залучених державою від іноземних партнерів та виконанням міжнародних договорів, сприяти переорієнтації дефіцитного фінансування в напрямку розвитку пріоритетних галузей та інвестиційної діяльності, наполягати на реструктуризації на умовах списання накопиченого протягом війни зовнішнього боргу, залученні заморожених активів Російської федерації, що знаходяться в країнах-учасницях Будапештсього меморандуму. Практична значущість результатів дослідження. Використання на практиці запропонованих теоретичних та практичних рекомендацій дозволить підвищити результативність управління публічними фінансами в Україні.