ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СТРАТЕГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ НА ОСНОВІ КОНЦЕПЦІЇ КОНТРОЛІНГУ - Шулла, Р.С.; Попик, М.М.; Зеліч, В.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Метою дослідження є розробка науково-практичних рекомендацій щодо забезпечення стратегічного менеджменту релевантною інформацією на основі концепції контролінгу. Методика дослідження включає загальнонаукові методи такі як індукції, дедукції, класифікації, порівняння, системний аналіз, а також специфічні методи такі як фінансове моделювання, фінансовий аналіз та ін. Результатами дослідження стала розробка системи інформаційно-аналітичного забезпечення стратегічного менеджменту релевантною інформацією на основі контролінгу, яка враховує організаційно-технологічні особливості господарської діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Практична значущість проведеного дослідження полягає у можливості застосування запропонованих методичних підходів контролінгу при стратегічному плануванні асортиментної політики підприємств готельно-ресторанного бізнесу, що дозволить підвищити ефективність управлінських рішень щодо селекції і оптимізації асортименту надаваних послуг розміщення. В статті досліджується проблема підвищення ефективності стратегічного менеджменту підприємств готельно-ресторанного бізнесу на основі концепції контролінгу. Обґрунтовано, що основними чинниками необхідності впровадження в практику бізнес-діяльності систем стратегічного менеджменту стали зростання динаміки та невизначеності зовнішнього середовища, а також посилення конкуренції на ринках. Обґрунтовано, що дієвість інструментів стратегічного управління не є достатньою, якщо на підприємстві відсутня відповідна система інформаційно-аналітичного забезпечення менеджменту релевантною інформацією. Доведено, що перспективним напрямом підвищення ефективності стратегічного менеджменту на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу є впровадження в організаційну структуру служби контролінгу, на яку б покладалися завдання інформаційно-аналітичної підтримки процесу управління. При цьому ключовим інструментом контролінгу виступає система управлінського обліку, організована відповідно до інформаційних потреб управління. В статті проведено порівняльний аналіз інформативності традиційної для вітчизняної практики системи обліку фінансових результатів відповідно до національних П(С)БО та системи обліку фінансових результатів в рамках концепції контролінгу. Виявлено, що для інформаційно-аналітичної підтримки стратегічних управлінських рішень щодо виробничої програми на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу доцільно застосовувати аналітичні показники контролінгу, які базуються на даних про маржинальну собівартість та маржинальний прибуток послуг розміщення.