ПРОАКТИВНІСТЬ В УМОВАХ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ: УДОСКОНАЛЕННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Шимановська-Діанич, Л.М.; Педченко, Н.С.; Лозова, О.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Метою статті є розробка дієвого алгоритму формування проактивної політики компанії для удосконалення бізнес-процесів шляхом їх діджиталізації. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: логічного узагальнення та наукової абстракції, структурного аналізу, аналітичного методу. Результати. Стаття присвячена актуальній тематиці дослідження проактивності в умовах діджиталізації економіки як основний інструмент удосконалення бізнес-процесів під час війни. Сформовано авторське поняття «проактивність підприємства», як стратегічний підхід, який полягає у передбаченні потенційних проблем та можливостей, активному моніторингу зовнішнього середовища, та своєчасному впровадженні інновацій та змін. Стаття розглядає важливість впровадження цифрових технологій для підвищення ефективності та конкурентоспроможності українських компаній під час війни. Визначено основні тенденції функціонування підприємств в умовах невизначеності зовнішнього середовища та виокремлено причини необхідності постійного удосконалення бізнес-процесів шляхом їх оцифрування та діджиталізації. Роглянуто особливості функціонування цифрових підприємств, оскільки це організація, яка інтегрує цифрові технології у всі аспекти своєї діяльності з метою підвищення ефективності, гнучкості та конкурентоспроможності. Наведено приклади українських компаній, які цілком можна віднести до цифрових. Запропоновано авторський алгоритм формування проактивної політики компанії для удосконалення бізнес-процесів шляхом їх діджиталізації, який передбачає набір елементів m(бізне-процесів), які необхідно удосконалити та адаптувати до нових умов розвитку передбачаючи можливість постійної зміни зовнішнього середовища та необхідність адаптації до нього внутрішньої соціально-економічної системи підприємства.