МОНЕТАРНА ПОЛІТИКА В УМОВАХ ВІЙНИ: УКРАЇНСЬКИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Пожар, А.А.; Стрілець, В.Ю.; Франко, Л.С.; Флегантова, А.Л.; Туль, С.І.; Єжелий, Ю.О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Стаття присвячена підходам щодо реалізації державної монетарної політики у воєнний час. Мета статті полягає у висвітленні міжнародного досвіду формування та реалізації монетарної політики держави в умовах війни. Специфіка роботи монетарних інструментів під час війни вимагає ретельного аналізу та адаптації стратегій. Зокрема, ставиться за мету проаналізувати кейси ряду країн, визначивши релевантність їх досвіду щодо можливості застосування в українських умовах воєнного стану. Також аналізу підлягає фактична діяльність Національного Банку України та інших державних інститутів України у сфері монетарної політики у воєнний час. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: аналізу та синтезу опрацьованої інформації, логічного узагальнення та наукової абстракції. Результати. Як засвідчує світовий досвід, забезпечення цінової стабільності все ще є найбільш важливою ціллю монетарної політики (в тому числі в кризових ситуаціях гуманітарної та військової небезпеки), яку можна досягти в межах одного з чотирьох монетарних режимів: 1) монетарного таргетування, 2) таргетування валютного курсу, 3) інфляційного таргетування або 4) реалізації монетарної політики з множиною цілей без очевидного номінального якоря. Саме через вибір монетарного режиму центральні банки впливають на «ціну грошей», які є визначальним фактором ринкової економіки. З іншого боку, висока невизначеність поточної ситуації унеможливлює здійснення монетарної політики в форматі інфляційного таргетування з плаваючим валютним курсом, а також інших «традиційних» інструментів регулювання та нагляду. Зазначене потребує зміни підходів до обрання інструментів грошово-кредитної політики та їх модифікації. Пропонується комплекс заходів монетарної політики, направлених на послаблення інфляційного тиску та відновлення фінансової стабільності економіки держави в умовах воєнного часу. Обґрунтовується важливість застосування відповідного досвіду окремих країн, враховуючи планування монетарної політики держави не лише на період війни, але і на післявоєнний період. Практична значущість результатів дослідження. Використання на практиці запропонованих підходів до формування та втілення національної монетарної політики в умовах війни дозволить підвищити рівень фінансової стабільності української економіки.