НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНИМ КАПІТАЛОМ У СТРАТЕГІЇ ІНДИВІДУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД НІГЕРІЇ - АталавеіMері Ене (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Метою статті є деталізація напрямів удосконалення соціального капіталу для розвитку окремих територіальних громад в Нігерії. Методика дослідження. Для досягнення поставленої в статті мети було використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: аналіз і синтез, економіко-математичні, систематизації та узагальнення, статистичні та нормативно-правові методи. Результати. У статті представлено стислий огляд викликів, що виникають в управлінні напрямками, в яких має розвиватися соціальний капітал, а також описано можливі шляхи для покращення ситуації. У дослідженні зазначається, що виклики, з якими стикається управління соціальним капіталом у Нігерії, є багатогранними. Довіра, яка є наріжним каменем ефективної та результативної співпраці всередині територіальних громад, у деяких регіонах була підірвана історичними, культурними та економічними факторами. Тривала недовіра може стати суттєвою перешкодою для спільних та узгоджених ініціатив і заважати зростанню соціального капіталу. Практичне значення результатів дослідження. Практичне застосування запропонованих теоретичних і прикладних підходів сприятиме підвищенню ефективності системи управління соціальним капіталом у стратегії індивідуального розвитку територіальних громад. Оскільки Нігерія є найбільш густонаселеною країною Африки з кількома громадами, швидкий, дієвий та інклюзивний розвиток став більш необхідним, ніж будь-коли, особливо з огляду на стратегічну позицію, яку країна посідає в очікуваному зростанні. Теоретичними дослідженнями вдосконалення проблеми, пов’язаної з розвитком соціального капіталу, було запропоновано непрактичні напрями його розвитку, в результаті чого як громади, так і політичні аналітики отримали більше теорії, ніж практичних рішень. Беручи до уваги культурну чутливість, управління соціальним капіталом має на меті подолати розрив, що збільшується, між зовнішніми стратегіями розвитку та культурними цінностями громади, тим самим сприяючи більш гармонійній та ефективній взаємодії з місцевим населенням.