ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА - Капліна, Т.В.; Капліна, А.С.; Нектова, О.О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
У статті розкриті питання обґрунтування понятійного апарату безпеки підприємств готельного господарства, показано залежність між налагодженою системою безпеки готелю і ефективністю діяльності підприємства. Для вирішення завдань у статті використано загальнонаукові методи дослідження: аналіз і синтез. Проаналізовано праці вчених з позицій економічної безпеки держави, регіону і підприємства; фінансової складової економічної безпеки держави, підприємства. Визначено наявність недостатньої кількості робіт щодо особливостей безпеки в готельній галузі. Показано трактування поняття «безпека» як в наукових джерелах, так і законах нормативних актах. Автори статті наголошують, що кожний з науковців намагався найбільш повно висвітлити питання безпеки підприємств певної галузі. Безпека в готелі забезпечує багато напрямів діяльності (фізична, інформаційна, психологічна, терористична, соціальна та інші). Особливості її полягають в забезпеченні умов від загроз і ризиків як окремих груп населення (споживачів послуг, персонал), так і майно. У статті запропоновано різні точки зору науковців в питаннях соціальної безпеки готельних підприємств. Встановлено, що системи безпеки готелю можуть виступати як складові іміджу готелю. Обґрунтовано доцільність впровадження комплексної системи безпеки в готелях, показано причини, що обумовлюють таку необхідність. Практична значущість результатів дослідження полягає у впровадженні запропонованих пропозицій щодо комплексної системи безпеки готелю. У подальших дослідженнях передбачено розробку стратегії і програми комплексної безпеки в підприємствах готельної галузі.