СОЦІАЛЬНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Огінок, С.В.; Когут, М.В.; Когут, А.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Сучасний світ стикається з рядом складних соціальних проблем, таких як безробіття, виключення зі суспільства та екологічні проблеми. У такому контексті соціальне підприємництво виявляється ключовим інструментом для розв’язання цих проблем. Сприяючи інноваціям, створенню нових робочих місць та забезпеченню доступу до соціальних послуг, соціальні підприємства відіграють важливу роль у покращенні якості життя та забезпеченні сталого розвитку. У зв’язку зі зростанням інтересу до соціального підприємництва та його потенціалу для розв’язання соціальних проблем, увага до соціального менеджменту, як ключового чинника успішності соціальних підприємств, посилюється. Ця стаття присвячена аналізу ролі соціального менеджменту у розвитку соціального підприємництва. Шляхом дослідження методів та практик соціального менеджменту, робиться спроба з’ясувати їх вплив на ефективність та стабільність соціальних підприємств у сучасному світі. Мета даної статті полягає в аналізі ролі соціального менеджменту як ключового чинника в розвитку соціального підприємництва. Дослідження спрямоване на виявлення методів та інструментів соціального менеджменту, які сприяють створенню та успішному функціонуванню соціальних підприємств. Методологія включає аналіз наукової літератури, вивчення практичних результатів та проведення емпіричних досліджень в сфері соціального підприємництва. Практична значущість результатів дослідження полягає у визначенні конкретних стратегій та підходів до впровадження соціального менеджменту в діяльність соціальних підприємств. Отримані результати можуть бути корисними для управлінських кадрів, які працюють у сфері соціального підприємництва, а також для науковців із суміжних галузей, що цікавляться питаннями соціального менеджменту та підприємництва.