КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕКОЮ ПОСЛУГ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Дробиш, Л.В.; Карпенко, Ю.В.; Горонович, С.М.; Соболь, В.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Мета статті полягає у визначенні ролі якості туристичних послуг у підвищенні конкурентоспроможності підприємств сфери туризму на вітчизняному та світовому ринку туристичних послуг та необхідності впровадження ефективної системи управління якістю та безпекою діяльності кожного туристичного підприємства. Методика дослідження. Вирішення поставлених у статті завдань здійснено за допомогою загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення. Результати. Визначено роль якості туристичних послуг та проаналізовано систему управління якістю туристичних послуг та безпеки діяльності туристичних підприємств у сучасних умовах. Досліджено думки науковців щодо розуміння важливості створення системи управління якістю послуг у сфері туризму в контексті конкурентоспроможності підприємств індустрії туризму. Виявлені особливості організації системи управління якістю та безпекою в туристичних підприємствах, а також необхідності її впровадженння задля зміцнення їх конкурентних позицій на туристичному ринку. З’ясовано, що впровадження ефективної системи управління якістю послуг та безпекою діяльності туристичних підприємств слугуватиме привабливості туристичних дестинацій. Вказано на необхідність подальшого дослідження процесу розробки та впровадження системи управління якістю послуг та безпеки в сфері туризму. Висновки. В умовах загроз і небезпек, що виникають нині, туристична галузь України має постійно адаптуватися до нових викликів, знаходити і вдосконалювати відповідні захисні механізми, які сприятимуть забезпеченню її стійкості. Одним із таких механізмів має стати впровадження систем управління якістю та економічної безпеки туристичних підприємств. Відповідно подальші дослідження питань впровадження в туристичних підприємствах систем управління якістю послуг та безпекою потребують особливої уваги, що в свою чергу зміцнить конкурентні позиції вітчизняної туристичної галузі на внутрішньому та світовому туристичному ринку.