АДАПТАЦІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ДО ВИКЛИКІВ «ІНДУСТРІЇ 4.0»: ВІДМІННОСТІ ТА СТРАТЕГІЇ - Трут, О.О.; Гнилянська, О.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Метою статті є вивчення та розкриття питань, пов’язаних з впровадженням концепції «Індустрія 4.0» у сфері менеджмент, розглянути відмінності та особливості, які супроводжують цей новий економічний перехід, дослідити стратегії, які можуть бути використані менеджментом для успішної адаптації до вимог «Індустрії 4.0». Методика дослідження. В контексті адаптації менеджменту до викликів «Індустрії 4.0» включає проведення аналізу літературних джерел, дослідження статей з експертами та бізнес-лідерами, проведення кейс-студій з організацій, які вже успішно адаптувалися до цих викликів. Ця методика дозволяє збирати і аналізувати відповідні дані та отримувати унікальні інсайти щодо ефективних стратегій адаптації менеджменту до «Індустрії 4.0». Результати. Стаття розкриває надає стратегії, які можуть бути використані для успішної адаптації менеджменту до вимог Індустрії 4.0. Вона розглядає важливі аспекти, такі як зміна корпоративної культури, розвиток навичок та компетенцій персоналу, управління змінами та інноваціями. В статті проводиться аналіз відмінності між традиційним менеджментом і менеджментом в умовах Індустрії 4.0, зокрема в контексті змін у виробничих процесах, використання нових технологій та залучення цифрових рішень. Автори досліджують збільшений фокус на зборі та аналізі даних, які дозволяють приймати більш обґрунтовані стратегічні рішення. Також обговорюється необхідність адаптації робочої сили до нових технологій та підвищення кваліфікації співробітників. Практична значущість результатів дослідження. В науковому дослідженні надаються рекомендації для підприємств щодо успішної адаптації до «Індустрії 4.0», включаючи розробку стратегій збору та використання даних, створення команд для впровадження нових технологій та сприяння культурі інновацій та гнучкості в організації. В статті надаються пропозиції, які будуть актуальні для менеджерів і лідерів, які бажають зрозуміти виклики і можливості, пов’язані з концепцією «Індустрія 4.0», та отримати практичні рекомендації щодо успішної адаптації менеджменту до нових умов.