СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА РОЗВИТКУ ОФІСУ СТУДЕНТСЬКОГО ОМБУДСМЕНА ПОЛТАВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Орел, В.А. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Офіс студентського омбудсмена слугує реалізації принципів гуманізму, законності, справедливості, неупередженості, незалежності, доступності, транспарентності, недоторканності особистого життя осіб і конфіденційності відомостей про них. Офіс діє як посередник між академічним середовищем і суспільством, маючи на меті зміцнення культури відкритого та шанобливого ставлення до різноманітності. Його діяльність ґрунтується на забезпеченні та просуванні правових аргументів і виробленні рекомендацій для розвитку інклюзивної, толерантної та орієнтованої на діалог академічної спільноти. Офіс студентського омбудсмена слугує контактним пунктом для студентів і співробітників, які опинилися в скрутному становищі через нерівне ставлення та дискримінацію або мають запитання щодо того, як забезпечити інклюзивне (академічне) середовище. Правовий режим воєнного стану передбачає тимчасове обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина, в тому числі право на освіту. Виклики у сфері вищої освіти, зумовлені широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України, зумовлюють необхідність перегляду стратегії діяльності та розвитку офісу студентського омбудсмена Полтавського університету економіки і торгівлі. Метою статті є визначення стратегічних напрямів діяльності та розвитку офісу студентського омбудсмена Полтавського університету економіки і торгівлі в умовах воєнного стану. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: порівняльний, аналітичний, прогнозування. Практична значущість та рекомендації. Зазначені стратегічні напрями діяльності та розвитку офісу студентського омбудсмена Полтавського університету економіки і торгівлі в умовах воєнного стану буде покладено в основу нової Стратегії на 2023-2027 роки.