ЗАПРОВАДЖЕННЯ МІЖДИСЦИПЛІНАРНИХ ОСВІТНЬО-НАУКОВИХ ПРОГРАМ ЯК ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК ПІДГОТОВКИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНИХ ФАХІВЦІВ - Євсєєва, Г.П.; Фісуненко, П.А.; Бабенко, В.А.; Герасимова, О.Л. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Метою статті є вивчення проблеми підвищення конкурентоздатності системи вищої освіти України в сучасних умовах економічної глобалізації. Методика дослідження. Досягнення поставленої мети було здійснено завдяки використанню таких методів дослідження: аналіз ретроспективного розвитку, відстеження змін, нормативний аналіз, системний підхід, прогнозування. Результати. Показано, що конкурентна позиція держави залежить від вважливих факторів її інноваційного розвитку, у тому числі від запровадження новітніх технологій та міждисциплінарного підходу в системі вищої освіти, яке відображується в усіх сферах соціально-економічного життя. Тенденції до масової вищої освіти, які спостерігалися в Україні протягом останніх десятиліть (коли значна частка населення вже мала або отримувала вищу освіту) не зміцнили позиції країни у рейтингах країн світу з найкращими системами вищої освіти. Сучасна вища освіта України лише є віддзеркаленням тих негативних процесів, що склалися в економіці країни. Збереження експортно-сировинної спрямованості економіки та невелика кількість існуючих високотехнологічних виробництв не гарантують працевлаштування майбутнім фахівцям з вищою освітою. Державна підтримка, яку МОН України надає природничому, інженерному, технологічному напрямкам вищої освіти, як базису для розвитку реального сектора економіки країни, не дає позитивних результатів та не сприяє інноваційним процесам у вищій освіті України. З огляду на це, диспропорції у підготовці фахівців, згідно стратегічних цілей державної програми підтримки відповідних напрямків вищої освіти, можна подолати лише за умови пріоритетного розвитку та запровадження нових міждисциплінарних освітніх програм, які поєднають у собі розвиток нових здатностей у студентів та одночасно нададуть їм спеціалізованих знань і навичок у рамках обраної професії. Інтегровані освітні програми стають світовим трендом майбутнього, вони надають фахівцям можливості для всебічного, цілісного та більш глибокого дослідження об’єктів, розвивають навички критичного мислення. Стрімкі темпи розвитку довоєнної економіки України, особливо будівельної галузі, вимагали синхронізації проблем прогресу та ринку праці. Практична значущість результатів дослідження. Саме тому стала актуальною підготовка фахівців, які б повністю відповідали жорстким критеріям роботодавців. В умовах, коли все більшого значення набуває свобода і відповідальність самих студентів у формуванні індивідуальної освітньої траєкторії, широке запровадження сучасних міждисциплінарних освітніх програм у ЗВО України стане запорукою від диспропорцій у розвитку вищої освіти, антикризовим засобом та основним фактором її інноваційності.