ПРОБЛЕМИ ЕКОЛОГІЧНОГО МАРКЕТИНГУ В ІНТЕРНЕТ СЕРЕДОВИЩІ - Фісун, Ю.В.; Ярмолюк, О.Я.; Грабар, Д.Е. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Мета статті полягає у дослідженні маркетингової доброчесності електронної комерції з питань екологічного маркетингу. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: логічного узагальнення та наукової абстракції, критичного аналізу маркетингових матеріалів електронної комерції, аналітичного методу. Результати. Виявлено, що зростання популярності екологічного маркетингу призвело до поширення «грінвошингу» в електронній комерції. «Грінвошинг» - це нечесний маркетинговий прийом, при якому компанія заявляє про екологічну сумлінність у своїй діяльності, цілях або послугах, вносячи при цьому мінімальні зміни (або взагалі не вносячи) в свою екологічну політику. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження мають важливе практичне значення для споживачів, бізнесу та органів влади. Споживачі повинні бути обережні, щоб не потрапити в пастку «грінвошингу». Бізнес повинен уникати використання «грінвошингу», оскільки це може завдати шкоди репутації компанії. Органи влади повинні розробити правила і норми, які б запобігали «грінвошингу».