ВИКОРИСТАННЯ УМОВИ ЛІПШИЦЯ В СТРАТЕГІЯХ ЦІНОУТВОРЕННЯ НА ОСНОВІ ПОПИТУ - Вербицький, Я.С. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Метою статті є дослідження застосування умови Ліпшиця в стратегіях ціноутворення на основі попиту в роздрібній торгівлі, приділяючи особливу увагу вирішенню проблем цінової стабільності. Методика дослідження. Дослідження базується на літературному аналізі та систематизації наукових джерел, пов’язаних з динамічним ціноутворенням, вивченні математичних інструментів та алгоритмів, а також впровадженні умови Ліпшиця у модель ціноутворення. Результати. У статті розглянуто, яким чином умова Ліпшиця може бути застосована у динамічному цінотворенні, а також зроблена спроба продемонструвати, яким чином вона може бути використана для забезпечення пропорційних і стабільних змін у ціноутворенні. На основі зібраних даних була побудована модель ціноутворення, до якої була застосована умова Ліпшиця. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дають цінну інформацію для дослідників, зацікавлених в оптимізації стратегій ціноутворення в секторі роздрібної торгівлі. Включення умови Ліпшиця в моделі ціноутворення забезпечує компаніям математично стабільний інструмент для швидкого адаптування цін відповідно до коливань функції попиту.