ТРАНСФОРМАЦІЯ МЕХАНІЗМІВ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА У КОНТЕКСТІ ВИМОГ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Хитра, О.В.; Мороз, В.А.; Корнійчук, А.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Метою дослідження є обґрунтування логіки трансформації механізмів організації зовнішньоекономічної діяльності в Україні відповідно до вимог європейської інтеграції та з урахуванням обмежень, пов’язаних з воєнним станом. У ході дослідження використані такі методи: абстрактно-логічний, порівняльного аналізу та групування, аналізу й синтезу, індукції та дедукції. Результати дослідження. Виконаний аналіз показників ЗЕД підтвердив наявність кореляції між воєнними діями на території країни, рівнем реалізації її експортного потенціалу та динамікою імпорту. Проаналізовані функції різних суб’єктів регулювання ЗЕД, спрямовані на збереження й подальший розвиток зовнішньоекономічного потенціалу. Окреслені напрями подальшої трансформації механізмів організації ЗЕД в особливий період в Україні. Практична значущість результатів дослідження. Використання наданих пропозицій дозволить досягти упорядкованості системи ЗЕД після проходження точки біфуркації, викликаної повномасштабним вторгненням росії, та сприятиме вибору найбільш адекватного атрактора еволюції – проголошеного курсу на інтенсифікацію євроінтеграційних процесів.