ІННОВАЦІЙНА ЕКОСИСТЕМА ВІДНОВЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Педченко, Н.С.; Нестуля, Ю.О.; Кудацький, О.М.; Педченко, М.Г. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Стаття присвячена науковим підходам до подальшого розвитку категорії «інноваційна екосистема відновлення національної економіки України» на основі розуміння сутності «екосистема» та визначення поняття «інноваційна екосистема». Метою статті є розкриття теоретичних основ розбудови інноваційної екосистеми відновлення національної економіки України на основі розуміння сутності «екосистема» та визначення поняття «інноваційна екосистема». Методика дослідження. У процесі дослідження застосовані такі загальнонаукові та спеціальні методи як: наукова абстракція (для обґрунтування базового понятійного апарату); компаративного аналізу (при дослідженні еволюції підходів до створення інноваційної екосистеми); метод індукції та дедукції (для встановлення передумов формування інноваційної екосистеми); аналогій (у процесі порівнянь існуючих можливостей для відновлення національної економіки України); системно-структурного аналізу (для обґрунтування структури, функцій та взаємодії елементів системи інноваційної екосистеми відновлення національної економіки України). Результати. У науковій статті розглянуто теоретичні основи розбудови інноваційної екосистеми відновлення національної економіки України на основі розуміння сутності «екосистема» та визначення поняття «інноваційна екосистема», визначено основних учасників інноваційної економіки, уточнено стратегічні фактори, що забезпечують ефективність інноваційної екосистеми, доведено важливість закладів вищої світи як основних продукантів нових знань їх трансформування у інновації. Підкреслено, що інноваційна система має стати платформою, що перетворює можливості у заходи відновлення національної економіки України після перемоги, серед яких привабливість нашої країни з точки зору економічних можливостей для інвестицій, інновацій та ведення бізнесу. Практична значущість результатів дослідження. Розглянуто драфт бачення розвитку екосистеми інновацій в Україні від Міністерства цифрової трансформації України.