ОСОБЛИВОСТІ ПРОМИСЛОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В УМОВАХ ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМ ABB ABILITY - Кулініч, Т.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Мета статті полягає у визначенні особливостей промислового менеджменту в умовах застосування системи ABB Ability. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: логічного узагальнення та наукової абстракції, структурного аналізу, аналітичного методу та системного аналізу. Результати. У межах дослідження ми розглядаємо ABB Ability не лише як комплексний набір цифрових технологій, послуг та рішень від корпорації ABB, але й як систему, яка завдяки фокусу на підвищенні ефективності, оптимізацію виробничих процесів та підтримку управління в різних промислових галузях, змінює формат промислового менеджменту підприємства. Керівництво корпорації Asea Brown Boveri, хоча і не розголошує назви підприємств, де застосовується їхня технологія через комерційні обмеження та конфіденційність даних клієнтів, зазначає, що станом на 2023 рік ABB Ability нараховує більше 63 тисяч користувачів (при цьому їх кількість продовжує зростати). При цьому на основі накопичених даних Asea Brown Boveri визначено, що застосування систем ABB Ability призводить до специфічних змін у структурі промислового менеджменту. Ці зміни стосуються наступних аспектів: систем планування виробництва (зокрема, підвищення гнучкості та точності систем планування виробництва), систем підтримки роботи виробничого обладнання та виробничих процесів, систем моніторингу, систем постійного вдосконалення та систем підтримки ефективності енергоспоживання. Проілюстровано, що ABB Ability може впливати на багато інших аспектів, таких як управління обслуговуванням, аналітика вартості, управління ланцюгом постачання тощо. Практична значущість результатів дослідження. Врахування на практиці виділених змін у форматі та базових рисах промислового менеджменту, що відбуваються під впливом ABB Ability, дозволить вивчити, як цей процес впливає на стан організаційної культури, її інноваційність та адаптивність та проаналізувати загальну ефективність впровадження ABB Ability. Важливо визначити, наскільки успішно впроваджені зміни відображаються на ключових показниках продуктивності підприємства, таких як зниження витрат, підвищення продуктивності та поліпшення якості продукції".